GASPERI, FLAVIA
GASPERI, FLAVIA
A school-based intervention to foster adherence to the Mediterranean diet in adolescents: the PROMEDLIFE project
2024-01-01 Degli Innocenti, P.; Franchini, C.; Biasini, B.; Fontana, L.; Endrizzi, I.; Gasperi, F.; Bontempo, L.; Rosi, A.; Scazzina, F.
Interpersonal differences in taste and flavor perception mirror gut microbial ecology and influence dietary habits
2024-01-01 Menghi, L.; Cliceri, D.; Fava, F.; Pindo, M.; Gaudioso, G.; Giacalone, D.; Gasperi, F.
Differenze di genere nel legame tra percezione sensoriale e sintomi depressivi subclinici nella popolazione adolescente
2024-01-01 Menghi, L.; Fontana, L.; Camarda, S.; Endrizzi, I.; Concas, M.P.; Gasparini, P.; Gasperi, F.
Studio sulle scelte alimentari degli adolescenti considerando i diversi livelli di neofobia
2024-01-01 Fontana, L.; Endrizzi, I.; Menghi, L.; Bontempo, L.; Gasperi, F.
Effetto della gestione della chioma in vigneto sul profilo sensoriale di vini rossi
2024-01-01 Santoro, E.; Cliceri, D.; Faralli, M.; Roman Villegas, T.; Carlin, S.; Bertamini, M.; Gasperi, F.
Exploring food choices versus healthy food among Italian adolescents with varied levels of food neophobia
2024-01-01 Fontana, L.; Endrizzi, I.; Menghi, L.; Bontempo, L.; Gasperi, F.
Sensory acuity for alarming oral sensations associates with specific networks of salivary bacteria and dietary intakes
2023-01-01 Menghi, L.; Cliceri, D.; Fava, F.; Pindo, M.; Gaudioso, G.; Giacalone, D.; Gasperi, F.
Real time MS nose space monitoring allows to get insights into biological and behavioral factors affecting the inter-individual variability on flavor release
2023-01-01 Menghi, L.; Khomenko, I.; Pedrotti, M.; Cliceri, D.; Aprea, E.; Endrizzi, I.; Biasioli, F.; Gasperi, F.
The development of sensory education modules to encourage healthier eating behaviour in adolescents
2023-01-01 Fontana, L.; Endrizzi, I.; Menghi, L.; Carbonetti, G.; Gasperi, F.
Validazione dell’Adult Picky Eating Questionnaire per il contesto italiano
2022-01-01 Menghi, L.; Endrizzi, I.; Cliceri, D.; Zampini, M.; Giacalone, D.; Gasperi, F.
Valorizzazione sensoriale a supporto della biodiversità: il caso studio del miele millefiori trentino
2022-01-01 Cliceri, D.; Menghi, L.; Endrizzi, I.; Marcazzan, G.; Gasperi, F.
What's behind the differences in sensory responsiveness to oral stimuli in real foods? A possible link with oral and gut microbiota
2022-01-01 Menghi, L.; Cliceri, D.; Gaudioso, G.; Stefani, E.; Fava, F.; Pindo, M.; Giacalone, D.; Gasperi, F.
A bootstrap-based approach for sample size calculation when traditional estimations are not possible
2022-01-01 Menghi, L.; Franceschi, P.; Giacalone, D.; Gasperi, F.
Consumers’ barriers towards bio-based and home compostable packaging
2022-01-01 Endrizzi, I.; Cliceri, D.; Aprea, E.; Gasperi, F.
From texture analyzer to mouth: development of predictive models to estimate sensory textural properties in cheese
2022-01-01 Ricci, M.; Gasperi, F.; Aprea, E.; Menghi, L.; Cliceri, D.; Endrizzi, I.
Food neophobia is associated with scarce olfactory performances and specific signatures on oral microbiota
2022-01-01 Menghi, L.; Khomenko, I.; Valentino, V.; Biasioli, F.; Ercolini, D.; Giacalone, D.; Gasperi, F.
A sensory-based approach to valorize local foods with experts and communities: the case study of polyfloral honey
2022-01-01 Cliceri, D.; Menghi, L.; Endrizzi, I.; Marcazzan, G.L.; Gasperi, F.
La performance dei giudici nel controllo della qualità sensoriale del formaggio Trentingrana
2022-01-01 Santoro, E.; Endrizzi, I.; Menghi, L.; Cliceri, D.; Zambanini, J.; Aprea, E.; Gasperi, F.
Systemic innovations for a SusTainable reduction of the EuRopean food waStage: the SISTERS project
2022-01-01 Cliceri, D.; Pedrotti, M.; Khomenko, I.; Gasperi, F.; Biasioli, F.; Endrizzi, I.
Novel sensory and instrumental tools to grasp the flavour of Italian Extra Virgin Olive Oils
2021-01-01 Aprea, E.; Khomenko, I.; Cliceri, D.; Biasioli, F.; Gasperi, F.