PERENZONI, DANIELE
PERENZONI, DANIELE
CRI [2022-01 - today]: METABOLOMICS
Il Kokumi: alla scoperta della “complessità” del vino
2025-01-01 Piombino, P.; Pittari, E.; Perenzoni, D.; Vrhovsek, U.; Guzzon, R.; Dellafiora, L.; Perugino, F.; Galaverna, G.; Moio, G.; Mattivi, F.
Exploring putative kokumi oligopeptides in classic sparkling wines with a UHPLC-ESI-MS/MS targeted protocol
2024-01-01 Perenzoni, D.; Dellafiora, L.; Perugino, F.; Vrhovsek, U.; Piombino, P.; Pittari, E.; Guzzon, R.; Moio, L.; Galaverna, G.; Mattivi, F.
Multivariate prediction of Saliva Precipitation Index for relating selected chemical parameters of red wines to the sensory perception of astringency
2023-01-01 Galaz Torres, C.; Ricci, A.; Parpinello, G.P.; Gambuti, A.; Rinaldi, A.; Moio, L.; Rolle, L.; Paissoni, M.A.; Mattivi, F.; Perenzoni, D.; Arapitsas, P.; Marangon, M.; Mayr Marangon, C.; Slaghenaufi, D.; Ugliano, M.; Versari, A.
Variation of microbiota, chemical composition and B-vitamins in milk from alpine pasture and indoor dairy cows
2023-01-01 Franciosi, E.; Secchi, G.; Amalfitano, N.; Bittante, G.; Perenzoni, D.; Vrhovsek, U.
Influences of SO2 addition and storage conditions in the determination of mean degree of polymerization of proanthocyanidins in aged red wines
2023-01-01 Perenzoni, D.; Moro, L.; Ugliano, M.; Rolle, L.; Piombino, P.; Versari, A.; Marangon, M.; Mattivi, F.; Vrhovsek, U.; Arapitsas, P.
Metabolomic characterization of pigmented and non-pigmented potato cultivars using a joint and individual variation explained (JIVE)
2022-06-10 Ceci, A.T.; Franceschi, P.; Serni, E.; Perenzoni, D.; Oberhuber, M.; Robatscher, P.; Mattivi, F.
Decoding the proanthocyanins profile of Italian red wines
2022-01-01 Arapitsas, P.; Perenzoni, D.; Ugliano, M.; Slaghenaufi, D.; Giacosa, S.; Paissoni, M.A.; Piombino, P.; Pittari, E.; Versari, A.; Ricci, A.; Curioni, A.; Marangon, M.; Mattivi, F.
Modeling grape taste and mouthfeel from chemical composition
2022-01-01 Ferrero-del-Teso, S.; Suárez, A.; Ferreira, C.; Perenzoni, D.; Arapitsas, P.; Mattivi, F.; Ferreira, V.; Fernández-Zurbano, P.; Sáenz-Navajas, M.P.
The contribution of varietal thiols in the diverse aroma of Italian monovarietal white wines
2022-01-01 Carlin, S.; Piergiovanni, M.; Pittari, E.; Tiziana Lisanti, M.; Moio, L.; Piombino, P.; Marangon, M.; Curioni, A.; Rolle, L.; Rìo Segade, S.; Versari, A.; Ricci, A.; Parpinello, G.P.; Luzzini, G.; Ugliano, M.; Perenzoni, D.; Vrhovsek, U.; Mattivi, F.
Improving the phloroglucinolysis protocol and characterization of Sagrantino wines proanthocyanidins
2021-01-01 Arapitsas, P.; Perenzoni, D.; Guella, G.; Mattivi, F.
The Moringin/α-CD pretreatment induces neuroprotection in an in vitro model of Alzheimer’s disease: a transcriptomic study
2021-01-01 Silvestro, S.; Chiricosta, L.; Gugliandolo, A.; Iori, R.; Rollin, P.; Perenzoni, D.; Mattivi, F.; Bramanti, P.; Mazzon, E.
A new approach for sensory characterization of grape: relationship with chemical composition
2021-01-01 Saenz Navajas, M.P.; Ferrero del Teso, S.; Suárez, A.; Ferreira, C.; Arapitsas, P.; Perenzoni, D.; Mattivi, F.; Ferreira, V.; Fernández Zurbano, P.
Nuovi vitigni tolleranti alle malattie: caratterizzazione chimica del vino ottenuto da varietà coltivate in Italia e Germania
2020-01-01 Ruocco, S.; Perenzoni, D.; Angeli, A.; Stefanini, M.; Vrhovsek, U.; Rühl, E.; Patz, C.D.; Rauhut, D.; Mattivi, F.
Two apples a day lower serum cholesterol and improve cardiometabolic biomarkers in mildly hypercholesterolemic adults: a randomized, controlled, crossover trial
2020-01-01 Koutsos, A.; Riccadonna, S.; Ulaszewska, M.; Franceschi, P.; Trost, K.; Galvin, A.; Braune, T.; Fava, F.; Perenzoni, D.; Mattivi, F.; Tuohy, K.; Lovegrove, J.
Potent antifungal properties of dimeric acylphloroglucinols from hypericum mexicanum and mechanism of action of a highly active 3′prenyl uliginosin B
2020-01-01 Tocci, N.; Weil, T.; Perenzoni, D.; Moretto, M.; Nürk, N.; Madriñán, S.; Ferrazza, R.; Guella, G.; Mattivi, F.
The effects of leaf removal and artificial shading on the composition of Chardonnay and Pinot noir grapes
2020-01-01 Ghiglieno, I.; Mattivi, F.; Cola, G.; Trionfini, D.; Perenzoni, D.; Simonetto, A.; Gilioli, G.; Valenti, L.
Metabolite profiling of wines made from disease-tolerant varieties
2019-01-01 Ruocco, S.; Perenzoni, D.; Angeli, A.; Stefanini, M.; Rühl, E.; Patz, C.; Mattivi, F.; Rauhut, D.; Vrhovsek, U.
Myrtle seeds (Myrtus communis L.) as a rich source of the bioactive ellagitannins oenothein B and eugeniflorin D2
2019-01-01 Franco, A.M.; Tocci, N.; Guella, G.; Dell'Agli, M.; Sangiovanni, E.; Perenzoni, D.; Vrhovsek, U.; Mattivi, F.; Manca, G.
Phenolic parameters explaining different astringency properties in res wines
2019-01-01 Gambuti, A.; Piombino, P.; Pittari, E.; Rinaldi, A.; Curioni, A.; Giacosa, S.; Mattivi, F.; Parpinello, G.P.; Perenzoni, D.; Slaghenaufi, D.; Moio, L.
Metabolomics assisted fingerprint of Hypericum perforatum chemotypes and assessment of their cytotoxic activity
2018-01-01 Sarrou, E.; Giassafaki, L.P.; Masuero, D.; Perenzoni, D.; Vizirianakis, I.S.; Irakli, M.; Chatzopoulou, P.; Martens, S.
Data di pubblicazione | Titolo | Autore(i) | Tipo | File |
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1-gen-2025 | Il Kokumi: alla scoperta della “complessità” del vino | Piombino, P.; Pittari, E.; Perenzoni, D.; Vrhovsek, U.; Guzzon, R.; Dellafiora, L.; Perugino, F.; Galaverna, G.; Moio, G.; Mattivi, F. | - | |
1-gen-2024 | Exploring putative kokumi oligopeptides in classic sparkling wines with a UHPLC-ESI-MS/MS targeted protocol | Perenzoni, D.; Dellafiora, L.; Perugino, F.; Vrhovsek, U.; Piombino, P.; Pittari, E.; Guzzon, R.; Moio, L.; Galaverna, G.; Mattivi, F. | - | |
1-gen-2023 | Multivariate prediction of Saliva Precipitation Index for relating selected chemical parameters of red wines to the sensory perception of astringency | Galaz Torres, C.; Ricci, A.; Parpinello, G.P.; Gambuti, A.; Rinaldi, A.; Moio, L.; Rolle, L.; Paissoni, M.A.; Mattivi, F.; Perenzoni, D.; Arapitsas, P.; Marangon, M.; Mayr Marangon, C.; Slaghenaufi, D.; Ugliano, M.; Versari, A. | - | |
1-gen-2023 | Variation of microbiota, chemical composition and B-vitamins in milk from alpine pasture and indoor dairy cows | Franciosi, E.; Secchi, G.; Amalfitano, N.; Bittante, G.; Perenzoni, D.; Vrhovsek, U. | - | |
1-gen-2023 | Influences of SO2 addition and storage conditions in the determination of mean degree of polymerization of proanthocyanidins in aged red wines | Perenzoni, D.; Moro, L.; Ugliano, M.; Rolle, L.; Piombino, P.; Versari, A.; Marangon, M.; Mattivi, F.; Vrhovsek, U.; Arapitsas, P. | - | |
10-giu-2022 | Metabolomic characterization of pigmented and non-pigmented potato cultivars using a joint and individual variation explained (JIVE) | Ceci, A.T.; Franceschi, P.; Serni, E.; Perenzoni, D.; Oberhuber, M.; Robatscher, P.; Mattivi, F. | - | |
1-gen-2022 | Decoding the proanthocyanins profile of Italian red wines | Arapitsas, P.; Perenzoni, D.; Ugliano, M.; Slaghenaufi, D.; Giacosa, S.; Paissoni, M.A.; Piombino, P.; Pittari, E.; Versari, A.; Ricci, A.; Curioni, A.; Marangon, M.; Mattivi, F. | - | |
1-gen-2022 | Modeling grape taste and mouthfeel from chemical composition | Ferrero-del-Teso, S.; Suárez, A.; Ferreira, C.; Perenzoni, D.; Arapitsas, P.; Mattivi, F.; Ferreira, V.; Fernández-Zurbano, P.; Sáenz-Navajas, M.P. | Articolo in rivista | |
1-gen-2022 | The contribution of varietal thiols in the diverse aroma of Italian monovarietal white wines | Carlin, S.; Piergiovanni, M.; Pittari, E.; Tiziana Lisanti, M.; Moio, L.; Piombino, P.; Marangon, M.; Curioni, A.; Rolle, L.; Rìo Segade, S.; Versari, A.; Ricci, A.; Parpinello, G.P.; Luzzini, G.; Ugliano, M.; Perenzoni, D.; Vrhovsek, U.; Mattivi, F. | - | |
1-gen-2021 | Improving the phloroglucinolysis protocol and characterization of Sagrantino wines proanthocyanidins | Arapitsas, P.; Perenzoni, D.; Guella, G.; Mattivi, F. | Articolo in rivista | |
1-gen-2021 | The Moringin/α-CD pretreatment induces neuroprotection in an in vitro model of Alzheimer’s disease: a transcriptomic study | Silvestro, S.; Chiricosta, L.; Gugliandolo, A.; Iori, R.; Rollin, P.; Perenzoni, D.; Mattivi, F.; Bramanti, P.; Mazzon, E. | Articolo in rivista | |
1-gen-2021 | A new approach for sensory characterization of grape: relationship with chemical composition | Saenz Navajas, M.P.; Ferrero del Teso, S.; Suárez, A.; Ferreira, C.; Arapitsas, P.; Perenzoni, D.; Mattivi, F.; Ferreira, V.; Fernández Zurbano, P. | Abstract in Atti di convegno | |
1-gen-2020 | Nuovi vitigni tolleranti alle malattie: caratterizzazione chimica del vino ottenuto da varietà coltivate in Italia e Germania | Ruocco, S.; Perenzoni, D.; Angeli, A.; Stefanini, M.; Vrhovsek, U.; Rühl, E.; Patz, C.D.; Rauhut, D.; Mattivi, F. | Articolo in rivista | |
1-gen-2020 | Two apples a day lower serum cholesterol and improve cardiometabolic biomarkers in mildly hypercholesterolemic adults: a randomized, controlled, crossover trial | Koutsos, A.; Riccadonna, S.; Ulaszewska, M.; Franceschi, P.; Trost, K.; Galvin, A.; Braune, T.; Fava, F.; Perenzoni, D.; Mattivi, F.; Tuohy, K.; Lovegrove, J. | Articolo in rivista | |
1-gen-2020 | Potent antifungal properties of dimeric acylphloroglucinols from hypericum mexicanum and mechanism of action of a highly active 3′prenyl uliginosin B | Tocci, N.; Weil, T.; Perenzoni, D.; Moretto, M.; Nürk, N.; Madriñán, S.; Ferrazza, R.; Guella, G.; Mattivi, F. | Articolo in rivista | |
1-gen-2020 | The effects of leaf removal and artificial shading on the composition of Chardonnay and Pinot noir grapes | Ghiglieno, I.; Mattivi, F.; Cola, G.; Trionfini, D.; Perenzoni, D.; Simonetto, A.; Gilioli, G.; Valenti, L. | Articolo in rivista | |
1-gen-2019 | Metabolite profiling of wines made from disease-tolerant varieties | Ruocco, S.; Perenzoni, D.; Angeli, A.; Stefanini, M.; Rühl, E.; Patz, C.; Mattivi, F.; Rauhut, D.; Vrhovsek, U. | Articolo in rivista | |
1-gen-2019 | Myrtle seeds (Myrtus communis L.) as a rich source of the bioactive ellagitannins oenothein B and eugeniflorin D2 | Franco, A.M.; Tocci, N.; Guella, G.; Dell'Agli, M.; Sangiovanni, E.; Perenzoni, D.; Vrhovsek, U.; Mattivi, F.; Manca, G. | Articolo in rivista | |
1-gen-2019 | Phenolic parameters explaining different astringency properties in res wines | Gambuti, A.; Piombino, P.; Pittari, E.; Rinaldi, A.; Curioni, A.; Giacosa, S.; Mattivi, F.; Parpinello, G.P.; Perenzoni, D.; Slaghenaufi, D.; Moio, L. | Abstract in Atti di convegno | |
1-gen-2018 | Metabolomics assisted fingerprint of Hypericum perforatum chemotypes and assessment of their cytotoxic activity | Sarrou, E.; Giassafaki, L.P.; Masuero, D.; Perenzoni, D.; Vizirianakis, I.S.; Irakli, M.; Chatzopoulou, P.; Martens, S. | Articolo in rivista |