ZANZOTTI, ROBERTO
ZANZOTTI, ROBERTO
CTT [2024-01 - today]: DIPARTIMENTO SPERIMENTAZIONE AGRARIA FORESTALE E AMBIENTALE
Reshaping grapevine canopy management under climate change scenarios: the role of conservative summer pruning on leaf physiology, berry microclimate, wine aromatic and sensory profile
2025-01-01 Faralli, M.; Cliceri, D.; Zanzotti, R.; Zorer, R.; Stefanini, M.; Angeli, A.; Zanoni, S.; Vrhovsek, U.; Roman Villegas, T.; Gasperi, F.; Carlin, S.; Bertamini, M.
Pedological origin and edaphic factors drive biota in vineyard soils of Northeast Italy
2025-01-01 Morelli, R.; Zanzotti, R.; Pindo, M.; Donati, C.; Cestaro, A.; Coller, E.
Viticoltura 2025: Guida pratica alla coltivazione integrata e biologica della vite
2025-01-01 Dall’Agnol, N.; Del Fabbro, R.; Chiusole, M.; Lucin, R.; Margoni, M.; Mattedi, F.; Zuanazzi, M.; Penner, F.; Bondesan, D.; Corradini, S.; Cristoforetti, A.; Matte', B.; Porro, D.; Prodorutti, D.; Zanzotti, R.; Zottele, F.; Curatori, ; Ghidoni, F.; Candioli, E.; Gelmetti, A.
Frutticoltura biologica : guida pratica alla coltivazione biologica del melo
2025-01-01 Branz, A.; Chiesa, S.G.; Chini, C.; Chini, L.; Cristoforetti, A.; Forno, F.; Gualandri, V.; Maines, R.; Prodorutti, D.; Raiola, P.; Toniolli, F.; Torresani, R.; Zanoni, S.; Zanzotti, R.; A Cura, D.; Candioli, E.
Riduzione del dosaggio rameico possibile ed efficace
2024-01-01 Zanzotti, R.; Chiusole, M.; Bertoldi, D.; Maines, R.; Morelli, R.; Prodorutti, D.
A multi-indicator approach to compare the sustainability of organic vs. integrated management of grape production
2024-01-01 Castaldi, S.; Formicola, N.; Mastrocicco, M.; Rodriguez Morales, C.; Morelli, R.; Prodorutti, D.; Vannini, A.; Zanzotti, R.
Fertilizzazione dell’erbaio da sovescio: una strategia per ottimizzare la nutrizione del vigneto
2024-01-01 Morelli, R.; Bertoldi, D.; Chiusole, M.; Maines, R.; Prodorutti, D.; Zanzotti, R.
Esperienza pluriennale di confronto tra gestioni agronomiche in vigneto
2024-01-01 Zanzotti, R.; Roman Villegas, T.; Prodorutti, D.; Bertoldi, D.; Morelli, R.
Nutrition of apple orchard with livestock-derived fertilisers: dynamics and losses of soil mineral nitrogen
2024-01-01 Morelli, R.; Zanoni, S.; Bona, D.; Prodorutti, D.; Bertoldi, D.; Cristoforetti, A.; Pedo', S.; Zanzotti, R.
Comparative rainfastness assessment of different copper-based fungicides
2024-01-01 Slaviero, A.; Zanzotti, R.; Giovannini, O.; Prodorutti, D.
Melo in conversione a biologico, valutazioni vegeto-produttive
2023-01-01 Zanoni, S.; Zanzotti, R.; Morelli, R.
La sostenibilità dell’ecosistema vigneto aumenta col sovescio
2023-01-01 Morelli, R.; Zanzotti, R.; Chiusole, M.; Maines, R.; Bertoldi, D.; Coller, E.; Prodorutti, D.
Atypical ageing defect in Pinot Blanc wines: a comparison between organic and conventional production management systems
2023-01-15 Delaiti, S.; Nardin, T.; Roman, T.; Pedo, S.; Zanzotti, R.; Larcher, R.
Study for the development of a rapid and non-destructive method for copper analysis in vineyards towards a precision fungal defense strategy
2023-01-01 Celotti, E.; Sadeghian, F.; Comuzzo, P.; Iacumin, L.; Zanzotti, R.; Giovannini, O.; Trioli, G.; Torraco, N.; Visintini, O.; Mian, G.
Spatial and seasonal structure of bacterial communities within Alpine vineyards: Trentino as a case study
2023-01-01 Guzzon, R.; Bertoldi, D.; Roman, T.; Zanzotti, R.; Franciosi, E.
Distinct and temporally stable assembly mechanisms shape bacterial and fungal communities in vineyard soils
2023-07-14 Larsen, S.; Albanese, D.; Stegen, J.; Franceschi, P.; Coller, E.; Zanzotti, R.; Ioriatti, C.; Stefani, E.; Pindo, M.; Cestaro, A.; Donati, C.
Frutticoltura biologica: guida pratica alla coltivazione biologica del melo
2023-01-01 Barchetti, D.; Bott, S.; Branz, A.; Cristoforetti, A.; DEL FABBRO, R.; Dorigoni, A.; Flaim, D.; Forno, F.; Gobber, M.; Maines, R.; Mazzoni, V.; Mescalchin, E.; Morten, M.; Pellegrini, F.; Prodorutti, D.; Soini, M.; Springhetti, M.; Toniolli, F.; Torresani, R.; Zanoni, S.; Zanzotti, R.
Gestione biologica e integrata a confronto: valutazione vegeto-produttiva in cinque anni di sperimentazione in meleto
2023-01-01 Zanoni, S.; Morelli, R.; Maines, R.; Coller, E.; Zanzotti, R.
Progetto PEI 2022-2024: SMS Green: bioeconomia circolare, sostenibilità melo-suolo
2023-01-01 Morelli, R.; Bona, D.; Cristoforetti, A.; Zanoni, S.; Bertoldi, D.; Pindo, M.; Zanzotti, R.; Silvestri, S.
Soil fertility and agronomic performance of green manure in vineyard
2023-01-01 Zanzotti, R.; Bertoldi, D.; Baldantoni, D.; Morelli, R.
| Data di pubblicazione | Titolo | Autore(i) | Tipo | File |
|---|---|---|---|---|
| 1-gen-2025 | Reshaping grapevine canopy management under climate change scenarios: the role of conservative summer pruning on leaf physiology, berry microclimate, wine aromatic and sensory profile | Faralli, M.; Cliceri, D.; Zanzotti, R.; Zorer, R.; Stefanini, M.; Angeli, A.; Zanoni, S.; Vrhovsek, U.; Roman Villegas, T.; Gasperi, F.; Carlin, S.; Bertamini, M. | - | |
| 1-gen-2025 | Pedological origin and edaphic factors drive biota in vineyard soils of Northeast Italy | Morelli, R.; Zanzotti, R.; Pindo, M.; Donati, C.; Cestaro, A.; Coller, E. | - | |
| 1-gen-2025 | Viticoltura 2025: Guida pratica alla coltivazione integrata e biologica della vite | Dall’Agnol, N.; Del Fabbro, R.; Chiusole, M.; Lucin, R.; Margoni, M.; Mattedi, F.; Zuanazzi, M.; Penner, F.; Bondesan, D.; Corradini, S.; Cristoforetti, A.; Matte', B.; Porro, D.; Prodorutti, D.; Zanzotti, R.; Zottele, F.; Curatori, ; Ghidoni, F.; Candioli, E.; Gelmetti, A. | - | |
| 1-gen-2025 | Frutticoltura biologica : guida pratica alla coltivazione biologica del melo | Branz, A.; Chiesa, S.G.; Chini, C.; Chini, L.; Cristoforetti, A.; Forno, F.; Gualandri, V.; Maines, R.; Prodorutti, D.; Raiola, P.; Toniolli, F.; Torresani, R.; Zanoni, S.; Zanzotti, R.; A Cura, D.; Candioli, E. | - | |
| 1-gen-2024 | Riduzione del dosaggio rameico possibile ed efficace | Zanzotti, R.; Chiusole, M.; Bertoldi, D.; Maines, R.; Morelli, R.; Prodorutti, D. | - | |
| 1-gen-2024 | A multi-indicator approach to compare the sustainability of organic vs. integrated management of grape production | Castaldi, S.; Formicola, N.; Mastrocicco, M.; Rodriguez Morales, C.; Morelli, R.; Prodorutti, D.; Vannini, A.; Zanzotti, R. | - | |
| 1-gen-2024 | Fertilizzazione dell’erbaio da sovescio: una strategia per ottimizzare la nutrizione del vigneto | Morelli, R.; Bertoldi, D.; Chiusole, M.; Maines, R.; Prodorutti, D.; Zanzotti, R. | - | |
| 1-gen-2024 | Esperienza pluriennale di confronto tra gestioni agronomiche in vigneto | Zanzotti, R.; Roman Villegas, T.; Prodorutti, D.; Bertoldi, D.; Morelli, R. | - | |
| 1-gen-2024 | Nutrition of apple orchard with livestock-derived fertilisers: dynamics and losses of soil mineral nitrogen | Morelli, R.; Zanoni, S.; Bona, D.; Prodorutti, D.; Bertoldi, D.; Cristoforetti, A.; Pedo', S.; Zanzotti, R. | - | |
| 1-gen-2024 | Comparative rainfastness assessment of different copper-based fungicides | Slaviero, A.; Zanzotti, R.; Giovannini, O.; Prodorutti, D. | - | |
| 1-gen-2023 | Melo in conversione a biologico, valutazioni vegeto-produttive | Zanoni, S.; Zanzotti, R.; Morelli, R. | - | |
| 1-gen-2023 | La sostenibilità dell’ecosistema vigneto aumenta col sovescio | Morelli, R.; Zanzotti, R.; Chiusole, M.; Maines, R.; Bertoldi, D.; Coller, E.; Prodorutti, D. | - | |
| 15-gen-2023 | Atypical ageing defect in Pinot Blanc wines: a comparison between organic and conventional production management systems | Delaiti, S.; Nardin, T.; Roman, T.; Pedo, S.; Zanzotti, R.; Larcher, R. | - | |
| 1-gen-2023 | Study for the development of a rapid and non-destructive method for copper analysis in vineyards towards a precision fungal defense strategy | Celotti, E.; Sadeghian, F.; Comuzzo, P.; Iacumin, L.; Zanzotti, R.; Giovannini, O.; Trioli, G.; Torraco, N.; Visintini, O.; Mian, G. | - | |
| 1-gen-2023 | Spatial and seasonal structure of bacterial communities within Alpine vineyards: Trentino as a case study | Guzzon, R.; Bertoldi, D.; Roman, T.; Zanzotti, R.; Franciosi, E. | Articolo in rivista | |
| 14-lug-2023 | Distinct and temporally stable assembly mechanisms shape bacterial and fungal communities in vineyard soils | Larsen, S.; Albanese, D.; Stegen, J.; Franceschi, P.; Coller, E.; Zanzotti, R.; Ioriatti, C.; Stefani, E.; Pindo, M.; Cestaro, A.; Donati, C. | - | |
| 1-gen-2023 | Frutticoltura biologica: guida pratica alla coltivazione biologica del melo | Barchetti, D.; Bott, S.; Branz, A.; Cristoforetti, A.; DEL FABBRO, R.; Dorigoni, A.; Flaim, D.; Forno, F.; Gobber, M.; Maines, R.; Mazzoni, V.; Mescalchin, E.; Morten, M.; Pellegrini, F.; Prodorutti, D.; Soini, M.; Springhetti, M.; Toniolli, F.; Torresani, R.; Zanoni, S.; Zanzotti, R. | - | |
| 1-gen-2023 | Gestione biologica e integrata a confronto: valutazione vegeto-produttiva in cinque anni di sperimentazione in meleto | Zanoni, S.; Morelli, R.; Maines, R.; Coller, E.; Zanzotti, R. | - | |
| 1-gen-2023 | Progetto PEI 2022-2024: SMS Green: bioeconomia circolare, sostenibilità melo-suolo | Morelli, R.; Bona, D.; Cristoforetti, A.; Zanoni, S.; Bertoldi, D.; Pindo, M.; Zanzotti, R.; Silvestri, S. | - | |
| 1-gen-2023 | Soil fertility and agronomic performance of green manure in vineyard | Zanzotti, R.; Bertoldi, D.; Baldantoni, D.; Morelli, R. | - |