The project named “Bimvitibacca” was started in 2009 with the aim to introduce in the “Valle del Chiese” (South Western of Trentino Region) new grapevine varieties for the production of high quality wines. Five white varieties from “Malvasia di Candia x Moscato Ottonel” cross and six black varieties from “Teroldego x Lagrein” cross were planted in two vineyards located at different altitude (Condino, 470 m a.s.l. and Praso, 710 m a.s.l.). Yield and quality analyses revealed in both vineyards good adaptability to this environment for the white varieties in particular. Black varieties showed a quite difficulty to reach an optimal ripening in the higher vineyard, while in Condino vineyard a couple of black varieties obtained interesting quality features

Stefanini, M.; Vecchione, A.; Zulini, L.; Dorigatti, C.; Dallaserra, M.; Clementi, S.; Zatelli, A. (2014). Studio per l'introduzione di una vitivinicoltura di qualità in Valle del Chiese, Trentino. In: L. De Palma (a cura di), V Convegno nazionale di viticoltura (Conavi), Foggia, 1-3 luglio 2014. Sesto Fiorentino (FI): SOI: 81-83. ISBN: 978-88-905628-9-1. handle: http://hdl.handle.net/10449/23830

Studio per l'introduzione di una vitivinicoltura di qualità in Valle del Chiese, Trentino

Stefanini, Marco;Vecchione, Antonella;Zulini, Luca;Dorigatti, Cinzia;Dallaserra, Monica;Clementi, Silvano;Zatelli, Alessandra
2014-01-01

Abstract

The project named “Bimvitibacca” was started in 2009 with the aim to introduce in the “Valle del Chiese” (South Western of Trentino Region) new grapevine varieties for the production of high quality wines. Five white varieties from “Malvasia di Candia x Moscato Ottonel” cross and six black varieties from “Teroldego x Lagrein” cross were planted in two vineyards located at different altitude (Condino, 470 m a.s.l. and Praso, 710 m a.s.l.). Yield and quality analyses revealed in both vineyards good adaptability to this environment for the white varieties in particular. Black varieties showed a quite difficulty to reach an optimal ripening in the higher vineyard, while in Condino vineyard a couple of black varieties obtained interesting quality features
Sensory analysis
Breeding
Yield
Wine quality
Mountain viticulture
Analisi sensoriale
Incroci
Produzione
Qualità del vino
Viticoltura di montagna
978-88-905628-9-1
2014
Stefanini, M.; Vecchione, A.; Zulini, L.; Dorigatti, C.; Dallaserra, M.; Clementi, S.; Zatelli, A. (2014). Studio per l'introduzione di una vitivinicoltura di qualità in Valle del Chiese, Trentino. In: L. De Palma (a cura di), V Convegno nazionale di viticoltura (Conavi), Foggia, 1-3 luglio 2014. Sesto Fiorentino (FI): SOI: 81-83. ISBN: 978-88-905628-9-1. handle: http://hdl.handle.net/10449/23830
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Stefanini_ ActaHort.doc

non disponibili

Licenza: Tutti i diritti riservati (All rights reserved)
Dimensione 43.5 kB
Formato Microsoft Word
43.5 kB Microsoft Word   Visualizza/Apri   Richiedi una copia
2014 CONAVI 81-83.pdf

non disponibili

Licenza: Tutti i diritti riservati (All rights reserved)
Dimensione 723.71 kB
Formato Adobe PDF
723.71 kB Adobe PDF   Visualizza/Apri   Richiedi una copia

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10449/23830
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact