In southern Brazil there is a predominance of labrusca and hybrid varieties for wine and juice production due to climatic conditions of high rainfall, temperature and relative humidity. Growing varieties that combine disease resistance and wine quality (PIWI) can be an alternative to improve wine quality. The objective of this work was to evaluate the performance of three PIWI varieties (Felicia, Calardis Blanc and Aromera) in two regions (Videira, 27°01'S and 51°08'W, altitude 830m; and São Joaquim, 28°13'S and 50°04'W, altitude 1100m) in the vintage 2018. The date of occurrence of main phenological stages, productiveindexes, clusters characteristics and grape qualitative indexes was evaluated. There was no difference for budbreak date, but flowering, veraison an maturity time varied between regions. The development of plants is slower when they are cultivated at a higher altitude. The number of clusters per plant and yield were higher at 830 m for all varieties. For productive indexes Felicia and Calardis Blanc varieties stood out in relation to Aromera in all parameters. Among the evaluated varieties, Felicia and Calardis Blanc were better adapted to the lower altitude region and had higher productivity and the same grape quality. On the other hand, Aromera presented higher productivity at 830m but higher soluble solids content at 1100m.

Nel sud del Brasile vi è una predominanza di varietà labrusca e ibride per la produzione di vino e succhi a causa delle condizioni climatiche di elevata piovosità, temperatura e umidità relativa. Le varietà in crescita che combinano la resistenza alle malattie e la qualità del vino (PIWI) possono essere un'alternativa per migliorare la qualità del vino. L'obiettivo di questo lavoro era valutare le prestazioni di tre varietà PIWI (Felicia, Calardis Blanc e Aromera) in due regioni (Videira, 27 ° 01'S e 51 ° 08'W, altitudine 830 m, e São Joaquim, 28 ° 13'S e 50 ° 04'O, altitudine 1100m) nell'annata 2018. È stata valutata la data di occorrenza delle principali fasi fenologiche, degli indici produttivi, delle caratteristiche dei cluster e degli indici qualitativi delle uve. Non c'era differenza per la data del budbreak, ma la fioritura, l'invaiatura e il tempo di maturazione variavano tra le regioni. Lo sviluppo delle piante è più lento quando vengono coltivate a un'altitudine più elevata. Il numero di cluster per pianta e resa era superiore a 830 m per tutte le varietà. Per gli indici produttivi, le varietà Felicia e Calardis Blanc si sono distinte in relazione a Aromera in tutti i parametri. Tra le varietà valutate, Felicia e Calardis Blanc si sono adattate meglio alla regione di bassa quota e hanno avuto una maggiore produttività e la stessa qualità dell'uva. D'altra parte, Aromera ha presentato una maggiore produttività a 830 m, ma un contenuto di solidi più alto solubile a 1100 m.

Kulkamp de Souza, A.L.; Fonatanella Brighenti, A.; Brighenti, E.; Caliari, V.; Stefanini, M.; Trapp, O.; Pereira Gardin, J.P.; Dalbó, M.A.; Welter, L.J.; Camargo, S.S. (2018). Performance of resistant varieties (PIWI) at two different altitudes in Southern Brazil. In: 41th World Congress of vine and wine: "Shaping the future: Production and market challenges", Punta del Este, Uruguay, 19-23 November 2018. ISBN: 9791091799911. handle: http://hdl.handle.net/10449/52048

Performance of resistant varieties (PIWI) at two different altitudes in Southern Brazil

Stefanini, M.;
2018-01-01

Abstract

In southern Brazil there is a predominance of labrusca and hybrid varieties for wine and juice production due to climatic conditions of high rainfall, temperature and relative humidity. Growing varieties that combine disease resistance and wine quality (PIWI) can be an alternative to improve wine quality. The objective of this work was to evaluate the performance of three PIWI varieties (Felicia, Calardis Blanc and Aromera) in two regions (Videira, 27°01'S and 51°08'W, altitude 830m; and São Joaquim, 28°13'S and 50°04'W, altitude 1100m) in the vintage 2018. The date of occurrence of main phenological stages, productiveindexes, clusters characteristics and grape qualitative indexes was evaluated. There was no difference for budbreak date, but flowering, veraison an maturity time varied between regions. The development of plants is slower when they are cultivated at a higher altitude. The number of clusters per plant and yield were higher at 830 m for all varieties. For productive indexes Felicia and Calardis Blanc varieties stood out in relation to Aromera in all parameters. Among the evaluated varieties, Felicia and Calardis Blanc were better adapted to the lower altitude region and had higher productivity and the same grape quality. On the other hand, Aromera presented higher productivity at 830m but higher soluble solids content at 1100m.
Nel sud del Brasile vi è una predominanza di varietà labrusca e ibride per la produzione di vino e succhi a causa delle condizioni climatiche di elevata piovosità, temperatura e umidità relativa. Le varietà in crescita che combinano la resistenza alle malattie e la qualità del vino (PIWI) possono essere un'alternativa per migliorare la qualità del vino. L'obiettivo di questo lavoro era valutare le prestazioni di tre varietà PIWI (Felicia, Calardis Blanc e Aromera) in due regioni (Videira, 27 ° 01'S e 51 ° 08'W, altitudine 830 m, e São Joaquim, 28 ° 13'S e 50 ° 04'O, altitudine 1100m) nell'annata 2018. È stata valutata la data di occorrenza delle principali fasi fenologiche, degli indici produttivi, delle caratteristiche dei cluster e degli indici qualitativi delle uve. Non c'era differenza per la data del budbreak, ma la fioritura, l'invaiatura e il tempo di maturazione variavano tra le regioni. Lo sviluppo delle piante è più lento quando vengono coltivate a un'altitudine più elevata. Il numero di cluster per pianta e resa era superiore a 830 m per tutte le varietà. Per gli indici produttivi, le varietà Felicia e Calardis Blanc si sono distinte in relazione a Aromera in tutti i parametri. Tra le varietà valutate, Felicia e Calardis Blanc si sono adattate meglio alla regione di bassa quota e hanno avuto una maggiore produttività e la stessa qualità dell'uva. D'altra parte, Aromera ha presentato una maggiore produttività a 830 m, ma un contenuto di solidi più alto solubile a 1100 m.
PIWI variates
Brazil
9791091799911
2018
Kulkamp de Souza, A.L.; Fonatanella Brighenti, A.; Brighenti, E.; Caliari, V.; Stefanini, M.; Trapp, O.; Pereira Gardin, J.P.; Dalbó, M.A.; Welter, L.J.; Camargo, S.S. (2018). Performance of resistant varieties (PIWI) at two different altitudes in Southern Brazil. In: 41th World Congress of vine and wine: "Shaping the future: Production and market challenges", Punta del Este, Uruguay, 19-23 November 2018. ISBN: 9791091799911. handle: http://hdl.handle.net/10449/52048
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